Historien om BMW

Den lange og flotte historie om en af bilverdenens giganter

BMW Group er en verdenskendt bilproducent med en lang og rig historie, der går helt tilbage til 1916. Virksomheden blev grundlagt af Karl Rapp og Gustav Otto i Bayern, Tyskland, og startede som en flymotorproducent, kendt som “Bayerische Flugzeug Werke” (BFW). I 1917 ændrede virksomheden sit navn til Bayerische Motorenwerke AG (BMW) og fortsatte med at udvikle banebrydende innovationer til luftfartsindustrien.

 

I 1923 introducerede BMW sin første motorcykel: R32. Efter denne succes lancerede virksomheden flere andre motorcykler og biler i løbet af de næste årtier. I 1930’erne blev nogle af BMW’s mest ikoniske modeller lanceret, herunder 327 sedanen og 328 roadsteren. Sideløbende med disse køretøjer kom innovative tekniske bedrifter som f.eks. brændstofindsprøjtningssystemer og mekaniske kompressorer. I slutningen af 1940’erne stod BMW over for økonomiske vanskeligheder på grund af krigsskader på deres fabrikker og de omkringliggende områder. Virksomheden blev dog reddet fra konkurs af Herbert Quandt, som investerede i virksomheden og bragte den tilbage til at være rentabel. I 1950 havde de genoptaget produktionen af deres elskede sportsvogne og touring-sedaner, som i dag er blevet synonymt med deres mærke.

 

I 1972 lancerede BMW en af sine mest succesfulde modeller: 3-serie sedanen. Denne luksusbil blev hurtigt en af de mest populære biler i Europa og var med til at gøre BMW til en af de førende bilproducenter på verdensplan i 1990. I løbet af denne periode diversificerede virksomheden sig til andre markeder såsom motorcykler, motorer til kommerciel brug, prototypetjenester til designfirmaer, hybrider, elektriske køretøjer, autonome køretøjer og BMW erhvervsleasing – hvilket gjorde det muligt for virksomheden at forblive konkurrencedygtig i en sektor i hastig forandring.

 

BMW har længe været en ivrig tilhænger af motorsport, og virksomheden har sponsoreret adskillige racerteams gennem hele sin historie. BMW’s partnerskab med Formel 1 begyndte i 1982, da virksomheden sponsorerede Brabham-teamet. I 1993 vendte BMW tilbage til Formel 1 som motorleverandør til Williams F1 og forsynede dem med V10-motorer til deres biler. Dette partnerskab varede indtil 2005 og hjalp Williams med at vinde to konstruktørmesterskaber i 1994 og 1996. I 2000 dannede BMW en strategisk alliance med Sauber Formel 1-holdet, som varede i mere end et årti. I løbet af denne periode vandt teamet adskillige podiepladser, herunder to sejre i Canadas Grand Prix i 2006 og 2007. BMW leverede også motorer til andre racerteams som Brawn GP, der vandt både fører- og konstruktørtitlen i 2009.

 

På grund af sin forpligtelse til innovation og ekspertise inden for ingeniørarbejde er BMW blevet et af de mest ærværdige mærker på verdensplan. Med over 100 år på bagen er BMW fortsat førende inden for bildesign – noget, der utvivlsomt vil fortsætte i fremtidige generationer af køretøjer, der endnu ikke er skabt.